Fehértói mise 2014.08.03.


Fehértói mise (Kakpuszta)

Idén 5. alkalommal rendezték meg a Fehértói misét. Fehértó mára egy kihalt településrész, amely egykoron virágzó település volt. Fehértó, Alsó Kak, Felső Kak, Lencsen (Löncsön), Galabárd településrészek alkották a Kakpuszta néven ismert egykor virágzó somogyi falut. Az egykor több mint 600 lelket számláló falu teljesen megszűnt, eltűnt a föld színéről.

Az 1960-as években kezdődött a településről a lakók elköltözése a környező településekre, míg végül teljesen elnéptelenedett. Jelenleg álladóan két család lakja Kakpusztát. A többi házat elbontották, illetve összedőlt, helyét a természet betelepítette. A lakók főként Nagybajomba, Mesztegnyőre, Somogysárdra, Nadalosba, Kiskorpádra, Somogyfajszra, Kaposmérőbe és még sok más településre költöztek Az elköltözött emberek és leszármazottaik időnként felbukkannak a vidéken, meglátogatják volt otthonaik helyét, őseik nyughelyét.

A Fehértói elszármazottak most már hagyományteremtő módon évente misével emlékeznek meg az egykor virágzó faluról, mondanak hálát az előttük járóknak, leróják kegyeletüket őseik sírjánál. A mise 16 órakor kezdődött, félszáz lelkes emlékező ember részvételével Az istentisztelet minden jelenlévőt mélyen megindított, újra felszínre törtek az egykori kedves történetek, az előttük jártak iránti tisztelet és hála. Köszönetet mondtak Istennek, az ősöknek, akiknek létüket köszönhetik, akik felnevelték őket, megemlékeztek a szülőföldről, ami oly sokat adott.

A mise után kötetlen beszélgetések következtek, mindenkinek volt több kedves ismerőse, akit nem látott az előző évi mise, vagy régebb óta. Előkerültek a régi történetek, a szép emlékek. Nem ritkán az emberek szemében megcsillant egy könnycsepp az egymás iránt érzett szeretet és az összetartozás érzésének jelzéseként.

Igazán megindító és felemelő pillanatokat éltek át a jelenlévők, kérve Isten segítségét, hogy jövőre még többen tudjanak jelen lenni ezen a szép találkozón. Külön köszönet Illeti Ballér Jánosnét, aki a rendezvényt megszervezte és sok más Kakpusztai emléket gondoz.

A térképen itt található Fehértó: Szélesség N 46° 26,712' Hosszúság E 17° 32,483'

Fehértói Mise 2014 a kiskápolnában

Tovább a Fehértói Mise képgalériához

Fehértói Mise 2014 a kiskápolnában videók

Tovább a Fehértói Mise videókhoz

Reményik Sándor: Templom és iskola - videó

További szép videók Kakpusztáról, Nagybajomról

További fotók Kakpusztáról

A 2015. mise videói és képei itt!

Zselickincse közösségi média oldalaink:
Zselickincse díjaink:


Az Év Honlapja verseny Seosiker verseny Top Site 2014 díj

Copyright © 2017. minden jog fenntartva.

Szeretettel köszöntünk a Zselic Kincse honlapon! Nézz körül honlapunkon, mellyel reméljük, hogy kedvet csinálunk, hogy bebarangolod a Zselicet, megismerd az itt élő embereket, tájakat, nevezetességeket, kézműveseket, helyi népművészeket!

Magyarország, Somogy megye